Kodeks RODO dla placówek medycznych

Prezes UODO nałożył pierwszą karę pieniężną na podmiot publiczny

Posted on

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych zadecydował o nałożeniu czwartej kary pieniężnej za naruszenie przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych. Sankcja jest wyjątkowa, ponieważ po raz pierwszy ukarany został podmiot publiczny. Karę w wysokości 40.000 zł otrzymał burmistrz Aleksandrowa Kujawskiego w woj. kujawsko-pomorskim. W toku prowadzonego postępowania przedstawiciele UODO dopatrzyli się następujących naruszeń: brak umowy powierzenia […]

Więcej>
Kodeks RODO dla placówek medycznych

Jak uniknąć kar za nieprzestrzeganie RODO w małych przychodniach?

Posted on

O pracach nad Kodeksem oraz spotkaniu autorów Kodeksu z przedstawicielami UODO pisze politykazdrowotna.com “Kiedy odmówić ubezpieczycielowi udostępnienia dokumentacji medycznej? Jakie prawa ma pacjent na mocy RODO? To jedne z kwestii z jakimi stykają się placówki medyczne, ale nie tylko. – Do tej pory w całej UE nałożono ponad 150 kar pieniężnych za naruszenia RODO. W […]

Więcej>
Kodeks RODO dla placówek medycznych

Trzecia kara za naruszenie RODO w Polsce

Posted on

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych zadecydował o nałożeniu trzeciej (pod rządami RODO) kary pieniężnej za naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych w Polsce. Sankcję w wysokości 2.830.410 zł otrzymała spółka morele.net, gdzie w 2018 r. osoby nieuprawnione uzyskały dostęp do danych osobowych ponad 2 milionów klientów sklepu. W grudniu 2018 r. morele.net informowała osoby, dokonujące […]

Więcej>
Kodeks RODO dla placówek medycznych

Paweł Makowski w TOK FM o kodeksie RODO dla placówek medycznych

Posted on
kodeks RODO dla placówek medycznych

Federacja Porozumienie Zielonogórskie, największa organizacja lekarzy pracodawców ochrony zdrowia działająca w imieniu podmiotów podstawowej opieki zdrowotnej i ambulatoryjnej opieki specjalistycznej wraz z firmą JAMANO, ekspertami w zakresie ochrony danych osobowych i usług prawnych, opracowały Kodeks Postępowania RODO dla placówek medycznych. O tym, że Kodeks zawiera jasne, przejrzyste informacje będące realną pomocą dla placówek medycznych pozwalające […]

Więcej>
Kodeks RODO dla placówek medycznych

Maciej Kawecki chwali Kodeks RODO dla placówek medycznych opracowany przez Porozumienie Zielonogórskie i JAMANO

Posted on

“Oczywiście znam ten kodeks i oceniam go bardzo wysoko” – tak dr Maciej Kawecki odpowiadał na pytania portalu rynek zdrowia na temat m.in. kodeksu RODO dla placówek medycznych opracowanego przez Porozumienie Zielonogórskie i JAMANO. Dziękujemy za komplement! Artykuł dostępny jest tutaj.

Więcej>
Kodeks RODO dla placówek medycznych

Media piszą o pracach nad Kodeksem RODO autorstwa Porozumienia Zielonogórskiego i JAMANO

Posted on
kodeks |RODO

Federacja Porozumienie Zielonogórskie, we współpracy z firmą JAMANO, opracowały kodeks postępowania RODO dla placówek medycznych. O postępujących pracach nad Kodeksem, jego założeniach i celach opowiedział w mediach Prezes Federacji PZ Jacek Krajewski. Informacja o kodeksie Federacji ukazała się m.in. w Rynek Zdrowia, Termedia, Medexpress, Podyplomie.

Więcej>
Kodeks RODO dla placówek medycznych

Termedia w rozmowie z Pawłem Makowskim o kodeksie postępowania RODO

Posted on
kodeks postępowania RODO

Porozumienie Zielonogórskie i firma JAMANO pracują nad kodeksem postępowania RODO, w którym przedstawiciele placówek znajdą pomoc we właściwej interpretacji i wdrożeniu przepisów. Paweł Makowski, Wiceprezes JAMANO Sp. z o.o. w rozmowie z Termedia.pl podkreśla: Kodeks uwzględnia specyfikę funkcjonowania placówek medycznych i jest dopasowany do oczekiwań i praktyki branży medycznej, zarówno dla małych placówek medycznych i ich […]

Więcej>