Kodeks RODO dla placówek medycznych

DANE OSOBOWE – kiedy należy je usunąć?

Posted on

W świecie RODO na podmioty, które przetwarzają dane osobowe, zostało nałożonych wiele obowiązków. Ich wdrożenie było dla wielu podmiotów bardzo kosztowne i czasochłonne. Wprowadzane w wielu organizacjach zmiany miały na celu uporządkowanie procesów pozyskiwania i przechowywania danych osobowych, tak by zapewnić ich zgodność z zasadami wyrażonymi w przepisach RODO. Przykładem takich zasad są m.in.: zasada […]

Kodeks RODO dla placówek medycznych

Osiem kar za naruszenie RODO w Polsce

Posted on
naruszenie RODO

Jak wynika z informacji ujawnionych przez Urząd Ochrony Danych Osobowych, w 2019 r. nałożono w Polsce osiem administracyjnych kar pieniężnych za naruszanie przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych. Jak przedstawiają się na tle dotychczasowych „kar za RODO”? 10 stycznia 2020 r. we Wrocławiu zorganizowano konferencję naukową „Cyfrowy bliźniak”. W jej trakcie Wojciech Trebnio, Dyrektor Departamentu […]

Infografiki

Statystyki dotychczasowych kar za RODO

Posted on

Chociaż przepisy RODO weszły w życie w maju 2018 roku, wiele firm i instytucji wciąż niewystarczająco poradziło sobie z dostosowaniem swoich zasad do nowych przepisów. Efekty tego obserwować można w kolejnych karach nakładanych za nieprzestrzeganie RODO. Poniżej przedstawiamy kilka zbiorczych danych nt. nakładanych do tej pory kar za RODO: na terenie całego Europejskiego Obszaru Gospodarczego […]

Kodeks RODO dla placówek medycznych

Prezes UODO nałożył pierwszą karę pieniężną na podmiot publiczny

Posted on

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych zadecydował o nałożeniu czwartej kary pieniężnej za naruszenie przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych. Sankcja jest wyjątkowa, ponieważ po raz pierwszy ukarany został podmiot publiczny. Karę w wysokości 40.000 zł otrzymał burmistrz Aleksandrowa Kujawskiego w woj. kujawsko-pomorskim. W toku prowadzonego postępowania przedstawiciele UODO dopatrzyli się następujących naruszeń: brak umowy powierzenia […]

Kodeks RODO dla placówek medycznych

Jak uniknąć kar za nieprzestrzeganie RODO w małych przychodniach?

Posted on

O pracach nad Kodeksem oraz spotkaniu autorów Kodeksu z przedstawicielami UODO pisze politykazdrowotna.com “Kiedy odmówić ubezpieczycielowi udostępnienia dokumentacji medycznej? Jakie prawa ma pacjent na mocy RODO? To jedne z kwestii z jakimi stykają się placówki medyczne, ale nie tylko. – Do tej pory w całej UE nałożono ponad 150 kar pieniężnych za naruszenia RODO. W […]

Kodeks RODO dla placówek medycznych

Trzecia kara za naruszenie RODO w Polsce

Posted on

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych zadecydował o nałożeniu trzeciej (pod rządami RODO) kary pieniężnej za naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych w Polsce. Sankcję w wysokości 2.830.410 zł otrzymała spółka morele.net, gdzie w 2018 r. osoby nieuprawnione uzyskały dostęp do danych osobowych ponad 2 milionów klientów sklepu. W grudniu 2018 r. morele.net informowała osoby, dokonujące […]

Kodeks RODO dla placówek medycznych

Paweł Makowski w TOK FM o kodeksie RODO dla placówek medycznych

Posted on
kodeks RODO dla placówek medycznych

Federacja Porozumienie Zielonogórskie, największa organizacja lekarzy pracodawców ochrony zdrowia działająca w imieniu podmiotów podstawowej opieki zdrowotnej i ambulatoryjnej opieki specjalistycznej wraz z firmą JAMANO, ekspertami w zakresie ochrony danych osobowych i usług prawnych, opracowały Kodeks Postępowania RODO dla placówek medycznych. O tym, że Kodeks zawiera jasne, przejrzyste informacje będące realną pomocą dla placówek medycznych pozwalające […]